Existuje mnoho různých velikostí a rozložení klávesnic, ale jak je všechny rozeznat? Pro někoho může být množství zkratek matoucí, proto si pojďme shrnout jaké velikosti existují a co každou z nich činí speciální.

Začneme tím, že si vysvětlíme základy těchto pojmů, abychom získali přehled, co znamenají. Velikost klávesnice se udává v procentech. Základní velikostí je 100% Full Size klávesnice, která je nejzákladnější a zřejmě každý z nás jednu vlastní. TKL (80%) neboli Tenkeyless je klávesnice, která postrádá NumPad (od toho je odvozen název Tenkeyless). Klávesnice 60% neboli také Compact, je klávesnice bez NumPadu, funkčních kláves, domovských (je to slovo správně?) kláves a může obsahovat šipky. Klávesnice se využívá z velké části pro hraní her, je malá a nepřekáží při hraní.

Když se řekne klávesnice, tak si většina lidí představí Full size velikost klávesnice.

Základní velikosti klávesnic jsou tři:
  • Full-size / Full size / 100%
  • TKL / Tenkeyless / 80%

  • 60%

Existují i jiné velikosti klávesnic, které nejsou tolik obvyklé, ale mají své využití.

Patří mezi ně:
  • 75%

  • 65%

  • 45%

  • 40%

Při zmenšování klávesnice dochází k postupnému odstraňování kláves, pro funkci již tolik nepotřebných a pro nás postradatelných.

  • Numerický blok (NumPad)

  • Domovské klávesy (Home button, PageUp, PageDown,..)

  • Funkční řada kláves (F1-F12)

  • Šipky

  • Čísla

Full-Size Klávesnice (100%)

Full Size

Je ideální pro zadávání velkého množství čísel

Když se řekne klávesnice, tak si právě většina lidí představí Full Size velikost klávesnice. Jsou vybaveny NumPadem, domovskými klávesami, funkčními klávesami a šipkami. NumPad je nejčastěji umístěn v pravo, ale u atypických klávesnic může být umístěn na levé straně. Full size klávesnice jsou pohodlné pro lidi do kanceláři, kteří zadávají do počítače velké množství dat a NumPad je jejich pravá ruka.

Pohodlná ale moc velká

Full size klávesnice jsou skvělé pro každého, kdo potřebuje mít k dispozici všechny klávesy, ať už při práci nebo při hraní. Snadno se na nich píše a můžou nabídnout mnoho možností programovatelných kláves. Je také důležité myslet na to, že Full Size mechanické klávesnice mohou být o něco dražší než klávesnice menších velikostí, už jenom z toho důvodu, že je na ně zapotřebí více spínačů.

Tenkeyless (TKL) klávesnice

TKL Layyout

TKL klávesnice je v komunitě hráčů nejpopulárnější a obvykle optimální kompromis mezi tvarem a funkčností. Bude se vám hodit pokud potřebujete k používání myši velký prostor a nebo máte menší stůl. Pokud hrajete FPS tituly s nízkou citlivostí myši, tak určitě víte o čem je řeč.

Ideální velikost pro každého

Na rozdíl od Full Size klávesnic nemají NumPad, díky čemuž je klávesnice kompaktnější a ušetří vám místo na stole nebo ji můžete snáze zabalit sebou na cesty. Většina lidí stejně NumPad nevyužívá a na zadávání pár čísel si vystačí i bez něj.

Kompaktní 60% klávesnice

60% 61 Key
  • 61 Key

60% 64 Key Layout
  • 64 Key

60% formát klávesnice odstraňuje vše napravo od Entru a také řádek s funkčními tlačítky. Takhle velikost mechanické klávesnice je spíše minimalistická a estetická. Nenabízí moc možností kláves, ale její tvar je fantastický pokud si chcete mechanickou klávesnici přizpůsobit nebo si ji vzít sebou na cesty.

Populární a snadno dostupné

60% klávesnice jsou oblíbené v komunitě herní a nadšenců do mechanických klávesnic. Nejsou tak běžné jako Full Size nebo TKL, ale díky svému malému, kompaktnímu a symetrickému tvaru jsou nejčastější velikostí pro zakázkové sestavy klávesnic.

Postav si ji sám

Vzhledem k jejich menším rozměrům může být nákup spínačů a klávesnic pro vlastní sestavy relativně levný. Poměrně levné jsou také před sestavené klávesnice (sety), pokud jste ochotni slevit na velikost klávesnice 60 %.

Můžou být pro někoho až moc malé

60% klávesnice může být pro většinu lidí překvapením, když si ji poprvé položí na stůl, protože chybí spoustu kláves a klávesnice je opravdu minimalistická. Psaní na klávesnici se najednou může zdát jako úplně nová dovednost, kterou se musí člověk naučit.

75% klávesnice

75% Layout
Nepopulární volba, ale přitom docela praktická

Formát 75% je o něco menší a stísněnější než TKL, ale nabízí víceméně stejné funkce. Klávesy jsou oproti TKL namačkány těsně vedle sebe, aby nedocházelo k plýtvání místem. Ovšem pokud přecházíte z klávesnice od notebooku, tak by jste se ve formátu 75% měli cítit jako doma.

Největší nevýhodou 75% klávesnice je, že najít klávesy ve velkém bloku bez mezer může být někdy obtížné, ale vše je jenom o zvyku.

65% klávesnice

65% 67 Key Layout

Všechny klávesy jsou umístěny těsně u sebe, takže klávesnice je velmi kompaktní. Domovské klávesy jsou místo obvyklého rozložení do obdélníku rozložena vertikálně a šipky jsou prolnuty se zbytkem klávesnice.

45% klávesnice

45% Keyboard

Oproti 60% klávesnice postrádá řádek s číslami a také ji chybí některé klávesy v oblasti nepísemných kláves.45% klávesnice je opravdu minimalistický kousek a je už značně nepraktická.

40% klávesnice

40% Keyboard

40% klávesnice je nejmenší dostupná klávesnice, na které lze ještě psát. Kromě všeho, co je u 60% klávesnic odstraněno (žádný numerický blok, funkční řada, šipky, home cluster), se 40% klávesnice zbavily také všech čísel v horní řadě. Přesně tak, na tomto rozložení klávesnice nejsou žádná čísla. Kromě toho se také zbavíte všech nepísmenných kláves, jako je středník, uvozovky atd.

Proč na velikosti záleží?

Když používáte klávesnici často, tak chcete takovou, která má ideální velikost. Pří výběru velikosti je potřeba zvážit mnoho faktorů. Pokud s klávesnici plánujete cestovat, tak budete potřebovat klávesnici která je malá, lehká a přenosná. Takovou jsou klávesnice TKL a menší, které jsou skladné a lehce se přenáší. Pokud necestujete a používáte klávesnici pro stolní použití, tak je potřeba se zeptat jestli se třeba neobejdete bez NumPadu nebo třeba funkčních tlačítek.  

Vyvážení pohodlí a velikosti

Ti, kteří uvažují o menším rozložení klávesnice, například 65% nebo menším, musí mít na paměti, že se mohou učit, jak efektivně psát bez všech obvyklých kláves. Někdo s klávesnicí o velikosti 60 % bude muset například přijít na to, jak se obejít bez kláves se šipkami. Čím menší je klávesnice, tím více budete muset překročit svou komfortní zónu. Menší klávesnice přináší úžasné výhody, například více místa na stole, lepší přenosnost a estetičtější vzhled. 

Stavba vlastní klávesnice: Ano nebo Ne?

Pokud jste opravdoví nadšenci do mechanických klávesnic, zvažte stavbu vlastní klávesnice. Existuje mnoho sad klávesnic, díky kterým je sestavení relativně bezbolestné. Klávesnice na zakázku vám umožní vybrat si spínače, které vám nejlépe vyhovují, a umožní vám získat rozložení a velikost, které vám vyhovují. Můžete si také přizpůsobit kryty kláves, napájecí kabel, case, až po estetický vzhled, který od své stolní sestavy opravdu chcete. Pokud si poskládáte svoji první klávesnici už nebudete chtít jinou. 

Publikováno: 1. 12. 2023Kategorie: Klávesnice, Novinky